porno tube Colegiul National "Fratii Buzesti" Craiova - Absolventi renumiti

Colegiul National "Fratii Buzesti"

Adresa: strada Stirbei Voda nr. 5, cod 200352, Craiova, Dolj
Telefon: 0351/405471 Fax: 0351/405471, 0251/413415
E-mail: fratii_buzesti@yahoo.com

sigla CNFB

Cautare in site:

"Revenind la liceul meu, al copilariei mele - dupa lungi ani in care amintirile si inva- taturile lui nu m-au parasit o clipa - imi umplu sufletul de emotie. Iar intalnirea cu cole- gii mei de azi, o completeaza cu sentimentul continuitatii oltene si romanesti, sub steagul culturii si al stiintei"

Academician
Mihnea Gheorghiu

Absolventi renumiti

Ilie G. Murgulescu, Eugeniu Petre P. Mares, Ion Zamfirescu, Al. Mitru, Paul Alexandru Georgescu, Stefan Berceanu, Gh. D. Vrejoiu, Danila Cinca, Ion Berceanu, Mircea Grigore G. Iacob, Mihnea Gheorghiu, Radu Voinea, Constantin Coman, Silviu Puscasu, Petre C. Raicu, Alexandru Gh. Rosu, Alexandru Oprea, Marin Sorescu, Sabin Balasa.

 

Alexandru Mitru

Prozatorul Alexandru Mitru s-a nascut la 6 noiembrie 1914, in Craiova, intr-o familie de muncitori cu mari dificultati materiale. dupa scoala primara si-a continuat studiile secundare la Liceul "Carol I" si liceul "Fratii Buzesti". Anii petrecuti in liceu lasandu-i puternice si frumoase amintiri: "trebuie sa marturisesc ca intr-atata mi s-au pastrat de vii, in suflet, anii petrecuti in liceu, incat adesea ma visez elev, strabatand curtea interioara, culoarele, urcand scarile spre clasele de sus. Adeseori, mi se desprind din ceturi, sub ochii mintii, figuri si scene de neuitat".

 

Marin Sorescu

Descoperirea vocatiei de scriitor a lui Marin Sorescu se datoreaza profesorului sau de limba romana de la liceul "Fratii Buzesti", viitorul istoric literar I.D. Laudat. Intamplarea a facut ca el sa ajunga profesor (si apoi decan) la Facultatea de Filologie Istorie si Pedagogie din Iasi, pe care Marin Soresc a urmat-o intre anii 1955-1960. Marin Soresc s-a nascut la 29 februarie 1936, in comuna Bulzesti, judetul Dolj, fiind al cincilea copil in familia Nicolita si Stefan Sorescu. Cursurile primare le-a urmat in comuna natala, iar in 1947 a dat examen de admitere la Liceul "Fratii Buzesti" din Craiova.

 

Sabin Balasa

Arta sa a pornit in "Sandala de aur" in intreaga lume. Pictorul a studiat clasele primare in comuna natala, dupa care a urmat Liceul "Fratii Buzesti", absolvit in 1951. Faptul de a fi intalnit un profesor de vocatie ca Eugen Sandulescu a contribuit hotarator la frecvantarea cursurilor Institutului de Arte Plastice "N. Grigorescu din Bucuresti". Chiar in anul absolvirii facultatii, Sabin Balasa este premiat la Festivalul International al Tineretului de la Varsovia. Incepand din acel an, prezenta lui Sabin Balasa inregistreaza cote frecvente si aprecieri pe masura.

 

Ilie G. Murgulescu

Eruditul si pasionatul cercetator academician s-a nascut la 27 ianuarie 1902, in comuna Cornu, judetul Dolj. Cursurile scolii primare le-a frecventat in localitatea natala, cele gimnaziale la Craiova, la Gimnaziul "Fratii Buzesti", iar cele liceale, la Colegiul Craiovean. Dupa absolvirea liceului, urmeaza studiile universitare la Bucuresti, obtinand o licenta in stiinte fizico-chimice. Inteligenta vie, capacitatea de a sesiza si retine cu usurinta fenomenele studiate au atras atentia dascalilor sai care l-au retinut si propulsat intr-o rodnica si indelungata cariera universitara. A realizat cercetari in domeniul cineticii si al unor reactii de intuneric (descompunerea termica a metanului, reactia de alcooliza, de deshidratare a unor cristalohidrati, de oxidare a unor si de pasivizare anodica a unor oteluri) si mecanismul unor reactii fotochimice.

 

Ion Zamfirescu

Prin activitatea sa editoriala de peste sase decenii, profesorul Ion Zamfirescu se inscrie in randul celor mai productivi si valorosi savanti ai culturii noastre. Face parte din prima promotie de absolventi ai Liceului "Fratii Buzesti", din anul 1926 (fiind nascut la 7 august 1907, in Craiova). Sustinerea doctoratului in 1941, cu tema Spiritualitati romanesti, il va propulsa pe profesorul Ion Zamfirescu spre cele mai inalte trepte didactice din invatamantul universitar din Bucuresti si Craivoa (1960-1968). Ultima pecete stiintifica a sa ramane conducerea de doctorate pentru literatura universala si comparata.

 

Radu Voinea

Academicianul s-a nascut, la 24 mai 1923, in Craiova. Cursurile primare (1929-1933) le-a urmat la Scoala "Petrache Triscu", iar pe cele secundare, la Liceul "Fratii Buzesti" (1933-1941). Dupa propria-i marturisire, liceul era "renumit prin severitatea lui, prin disciplina, si aceasta era un fel de mandrie a elevilor acestui liceu, de a sti ca urmeaza o scoala serioasa". A desfasurat o bogata activitate de cercetare, abordand probleme de mecanica teroretica, de teoria mecanismelor de stabilitate elastica si de dinamica autovehiculelor si masinilor, domenii in care a adus o serie de contributii originale. Dintre acestea, mentionam: Suficienta principiului lucrului mecanic virtual; Notiunea de sistem critic; Distributia acceleratiilor in miscarea relativa a rigidului.


Get Firefox! Valid XHTML 1.0 Transitional